13 Juni 2011 : Rondrit Limburgse Mijnen 2011

13 Juni 2011 : Rondrit Limburgse Mijnen 2011

Een verslag door Guido Dexters - Een rondrit tussen twee regenvlagen door (met deze wil ik niet zeggen dat het maar om een kort ritje ging, maar dat de weersgoden ons goed gezind waren).

Toen ik ’s morgens om 07.30 uur opstond om mij klaar te maken voor de voorbereidende werken voor onze rondrit, goot het pijpenstelen. Mijn hartje was al klein aan het worden, maar eenmaal aangekomen aan ons vertrekpunt , de Koolmijn André Dumont Waterschei, brak de hemel stilaan open en werd het droog.

De eerste deelnemers arriveerden omstreeks 08.30 uur, een klein uurtje later was iedereen ter plaatse. Er werd ons door de Mijnstichting Waterschei een mijnwerkersontbijt aangeboden. Zoals u wel zult kunnen raden, ging het om een stevig ontbijt waarbij spek en met eieren niet ontbraken. Na ons ontbijt werd de groep in twee opgedeeld en kregen we een rondleiding op de mijnsite. Iedereen van ons had al wel over onze Limburgse mijnwerkers gehoord en gelezen, maar na de rondleiding toonden veel deelnemers een enorm respect voor onze kompels. Er waren zelfs mensen bij die hun oren en ogen niet konden geloven toen de gids, zelf een ex-mijnwerker, verhalen vertelde hoe het er vroeger daar beneden in de put aan toe ging.

Met enige vertraging, een uurtje, werd de rondrit dan toch op gang geschoten en konden de deelnemers een tocht maken langs alle Limburgse koolmijnen. Zoals men het kan verwachten, waren er al enkele deelnemers na slechts enkele kilometers de weg kwijt, maar alles kwam toch nog goed. Eerst werd er naar de mijn van Eisden gereden. De tocht ging verder door het Limburgse landschap naar de mijn van Heusden-Zolder. Waarna er doorgereden werd naar de mijn Beringen waar een tussenstop ingelast werd voor een drankje en een hapje aan het Mijnmuseum. Tevens hadden we ook een quiz ingelast waarbij de deelnemers aan elke mijn een vraagje moesten oplossen omtrent de mijn waar ze waren.

 

Na een klein uurtje pauze in Beringen werd dan de laatste etappe aangevat terug richting Genk. Onderweg werd er wel nog gestopt aan de mijn van Houthalen en aan het Mijnmonument van Zwartberg, waar ook weer een vraagje opgelost mocht worden. Na Zwartberg werd er verder gereden naar de mijn van Winterslag, waar de allereerste steenkool werd bovengehaald. Hier lag tevens ook het eindpunt van onze rondrit. De deelnemers stelden de wagens mooi op aan de voorzijde van Ciné Cita, het ‘ristorante’ waar ons afsluitend diner werd aangeboden. We hadden tevens Chris van Akker van De Boekenlegger uitgenodigd die het 37 kilo zware boek "The Official Ferrari Opus" te kijk stelde. Natuurlijk werd er druk gepraat over dit boek door de aanwezige mensen. Na een verwelkomingsdrink werd er aan tafel gegaan. Na het hoofdgerecht werd er even gepauzeerd en onze secretaris Giulio maakte van de situatie gebruik om de uitslag van de vragenlijst ‘Mijngeschiedenis’ bekend te maken. Zomaar eventjes 4 personen hadden alle vragen correct ingevuld. Er diende dus een extra vraag gesteld te worden en deze werd correct beantwoord door Ludo Olaerts, toevallig uit Genk. Laat het wel gezegd zijn dat de vraag handelde over de Grote Prijs van Canada Formule 1 van afgelopen zondag, en dus niets te maken had met het mijnverleden. Na de koffie, en een presentje van de club, togen de deelnemers allen stilaan terug naar huis.

 

Ondertussen regende het terug zodat de organisatie wel verplicht was om nog in het restaurant te blijven en nog even na te kaarten over onze rondrit. De conclusie was dat we volgend jaar terug een rondrit op touw gaan zetten. Wij wensen al de deelnemers, zowel onze Belgische als Nederlandse vrienden, want dat waren we ondertussen toch wel geworden, te bedanken voor hun deelname. Dat de rondrit geslaagd was, getuigen de ondertussen binnengekomen positieve e-mails van de deelnemers, waarvoor onze hartelijk dank. Weldra zullen er nog andere evenementen volgen waarvan we jullie ten gepaste tijde op de hoogte zullen brengen. Hopelijk mogen we jullie dan ook weer ontmoeten.

Verslag en foto's : Guy D.

Wordt lid van Scuderia Ferrari Club Genk

Wil je lid worden van de Scuderia Ferrari Club Genk en mee genieten van de sfeer, de evenementen en de voordelen?
Vul dan even uw gegevens in op de pagina "lid worden" en wij contacteren u zo snel mogelijk!

Lid worden →

Wordt lid van onze community