19 & 20 September 2011 - F1 Corse Clienti Spa

19 & 20 September 2011 - F1 Corse Clienti & XX Programmes Spa Francorchamps

19 en 20 September waren hoogdagen voor het circuit van Spa Francorchamps. Drie weken na de Grand Prix F1 hadden de F1 Clienti en de XX Programmes hun tenten opgeslagen. Na vooraf wat gemail en gebel, dan toch het programma te pakken gekregen. We waren wel nog altijd niet zeker of we welkom waren. De ene zei wel, de andere dan weer niet. Alleen op uitnodiging, neen het is privé of ja het is open voor publiek. Uiteindelijk bleek dan toch dat het publiekelijk ging zijn maar dat er geen toegang was tot de pitboxen. Daar konden we eventueel nog met leven, dus besloten we toch om te gaan.

Maandagmorgen vroeg afgesproken met Olivier. Stefan pikten we onderweg op. Met de 2 steigerende paardjes 348 gingen we in volle galop naar Spa Francorchamps. Onderweg al telefoontje van Guy, waar we bleven, want die was ook al vroeg op post. Met iets vertraging konden we binnen rijden. De Ferrari’s broederlijk naast mekaar gezet en de dag kon beginnen. Opstakel 1: geen speciale pasjes = niet binnen. Opstakel 2: hoe voorbij de controle geraken? Guy had zich op het terras geposteerd en vertelde ons dat het via de lift aan La Source moest het lukken. Inderdaad, de controlepost verschalkt en pret kon beginnen.

 

Een 20-tal F1 bolides draaiden hun rondjes met op kop testpiloot van de Scuderia Ferrari, Marc Gené, die uitgebreid de regenbanden van Pirelli testte. Dit met de F60 van 2009. Het was daar werkelijk een binnen - buiten rijden en een drukte van jewelste. De lichte regen was opgehouden dus was het tijd om de slicks te monteren. De bolides kwamen één voor één binnen, wat natuurlijk voor de nodige spanning zorgde. Zeker toen er eentje de motor liet afslaan juist bij het binnenrijden van de pitstraat. Een zestal wagens stonden geblokkeerd en zonder hulp van de monteurs was er geen doorkomen meer aan. Na een tijdje was alles opgeklaard en kon het tweede programma beginnen.

Elf bloedmooie 599 XX en twee FXXen stonden klaar om de piste te bestormen. Een geweldig zicht om deze razendsnelle supercars voorbij te zien razen. Dit was echt om kippevel van te krijgen. Er zijn nog van die momenten in een mens z’n leven... Alleen spijtig dat we wat ver van het gebeuren stonden en we van bovenaf alles moesten volgen.

Tijdens de lunch in de Pit brasserie konden we gezellig wat bijpraten en konden we daarna vanop het terras de debatten verder volgen onder een stralende hemel. Na het nuttigen van enkele drankjes besloot Guy om huiswaarts te keren. Plots kwam er een anonieme tip hoe we makkelijk en ongezien de pitboxen inkonden. Zonder aarzelen via de lift en de garageboxen stonden we oog in oog met de glimmende tuigen uit Maranello. Zonder problemen werden we toegelaten in de garages. Een unieke kans drong zich op en we lieten ons fototoestel ook eens lekker warm draaien. Een paar boxen verder stonden de meest recente F1s, 2 F2007 en F2008 en F60 broederlijk naast mekaar. Marc Gené was druk in de weer om de nodige database te bestuderen.

Plots werden wat verder de motoren gestart van de 599 XXen, dus allen daarheen. Tot onze verbazing kwam er nog een XX te voorschijn. Het gele monster met n°97 stond te schitteren in al z’n glorie, maar bleef helaas binnen. Eén na één verlieten ze de boxen en parkeerden zich broederlijk naast mekaar in de pitstraat. Wat een zicht om 11 XXen en 2 FXXen naast mekaar te zien staan."This is a moment once in a lifetime". We hadden nog tijd om een praatje te slaan met sommige piloten alvorens ze zich opmaakten om terug de piste terug onveilig te maken. En inderdaad dat was het, in de eerste ronde was er al eentje van de baan gegaan, koude banden hé. Direkt sessie gestopt en allemaal terug binnen. De n°6 kon op eigen kracht terug binnenkomen en de schade viel al bij al nog mee.

Stilaan besloten we dan ook terug naar huis te keren, met terug honderen foto’s rijker en een superdag achter de rug, keerden we tevreden terug. Zo moesten er meer dagen zijn.

Tekst: Jean-Marc Delaruelle

Wordt lid van Scuderia Ferrari Club Genk

Wil je lid worden van de Scuderia Ferrari Club Genk en mee genieten van de sfeer, de evenementen en de voordelen?
Vul dan even uw gegevens in op de pagina "lid worden" en wij contacteren u zo snel mogelijk!

Lid worden →

Wordt lid van onze community