25 November 2012 - Seizoensafsluiter 2012

25 November 2012 - Seizoensafsluiter 2012

De datum van de seizoensafsluiter was al langer bekend nl. 25 November 2012. Traditiegetrouw is dit de laatste F1 grand prix van het seizoen met een afsluitend etentje. Dat juist vandaag de wereldtitel tussen Alonso en Vettel werd beslist was superspannend voor de talrijke opkomst!!! De perfecte cocktail voor een zeer leuke dag!

Het bestuur van Scuderia Ferrari Club Genk kwam al vroeg samen om alles in gereedheid te brengen voor deze dag. Rond 16 uur stroomden de eerste Ferrari-tifosi binnen… De aanloop naar de laatste grand prix van het seizoen, die om 17uur begon, werd genomen met een lekker aperitiefje en de nodige hapjes. De blikken werden nerveuzer naarmate de start van de wedstrijd dichter kwam, vooral omdat er regen voorspeld was op ‘Interlagos’. Dat de wedstrijd een thriller werd, stond al lang in de sterren geschreven.

‘DE’ Race dan :  Deze begon dramatisch voor Vettel. De Duitser kwam slecht weg bij de start en viel terug tot de zevende stek. Fernando Alonso kwam daarentegen wel goed weg en greep naar de vierde stek. Lewis Hamilton had vooraan echter de beste start en behield zijn leidende positie, gevolgd door teammaat Jenson Button.

Voor Vettel was de pech nog niet voorbij, want enkele bochten later stuurde hij in terwijl Bruno Senna nog aan de binnenkant van de bocht zat. Vettel spinde en nam in zijn spin ook Senna en Sergio Perez mee. Pastor Maldonado liep schade op en moest enkele ronden later opgeven.

De Ferraristi in Genk daarentegen begonnen te springen en te schreeuwen!!! Wat een sfeer! Vettels schade viel tot ieders verbazing nog mee, hij kon in ieder geval de race hervatten. Newey bestudeerde close-up foto’s van de schade. Vettel kwam redelijk snel terug naar voren en was dus weer virtueel wereldkampioen. Massa hielp Alonso twee plaatsen voorruit met een prachtige uitremactie ten nadele van Webber.

Want Alonso mocht dan prima weg gekomen zijn, de beide McLarens en Nico Hülkenberg namen resoluut de leiding in de wedstrijd en toen de regen heviger werd, kon Hülkenberg laten zien wat hij in huis had. Hij en Button reden door op slicks, waarna Hülkenberg de leiding overnam van de McLaren-coureur. De Force India werkte uitstekend in de moeilijke omstandigheden en liet de concurrentie achter zich, totdat de rotzooi op de baan een safety car noodzakelijk maakte. Er werd links en rechts aangereden en na de lekke band van Nico Rosberg moest de wedstrijd even geneutraliseerd worden.

Het veld was weer bij elkaar, waarna Hülkenberg opnieuw de benen nam. Maar toen de baan langzaam opdroogde, bleek dat de McLarens het gewoon beter deden. Een foutje van de Duitser volgde en Hamilton nam de leiding over. Hülkenberg klampte echter aan en wilde een paar ronden later terugslaan, maar verkeek zich en reed Hamilton uit de race. Het kostte hem een drive through en de kans op de winst.

Maar de strijd om het kampioenschap was nog niet over. De regen kwam terug en lokte Vettel in de fout. Een stop voor slicks bleek de verkeerde keuze, waarna hij opnieuw naar binnen moest en buiten de top-tien viel. Echter, opnieuw toonde Vettel zijn strijdlust en opnieuw knokte hij zich naar voren. Vooraan maakte Alonso wél de juiste keuzes en na een telefoontje naar Massa lag hij veilig op de tweede plaats. Maar met Vettel op plaats zes, was P2 niet voldoende.

En toen Paul di Resta een ronde voor het einde de auto op het rechte stuk in de muur zette, was het gedaan. De safety car loodste het veld veilig langs het wrak. In dat veld kwam een jubelende Vettel over de meet als drievoudig wereldkampioen. Het seizoen eindigde met een totaal geflipte Grand Prix en een derde titel op rij voor Vettel. Michael Schumacher nam afscheid met een zevende plaats, terwijl Nico Hülkenberg nog plaats vijf kon veiligstellen. In het achterveld pakte Vitaly Petrov nog een zeer belangrijke elfde plaats, waarmee Caterham alsnog tiende wordt in het constructeurskampioenschap.

Dit had natuurlijk een mooie afsluiter kunnen worden als Alonso toch de zeer verdiende wereldtitel had gewonnen. Het seizoen werd daarmee afgesloten met een lekkere diner en een goed wijntje. Uiteraard werden er afspraken gemaakt om 2013 een nog succesvoller jaar van te maken met boordevol activiteiten, festiviteiten  en … hopelijk de wereldtitel volgend jaar!

Wordt lid van Scuderia Ferrari Club Genk

Wil je lid worden van de Scuderia Ferrari Club Genk en mee genieten van de sfeer, de evenementen en de voordelen?
Vul dan even uw gegevens in op de pagina "lid worden" en wij contacteren u zo snel mogelijk!

Lid worden →

Wordt lid van onze community