Herdenking Gilles Villeneuve.

Herdenking Gilles Villeneuve.                                                                        

Afgelopen zondag 8 mei 2022, herdachten we Gilles Villeneuve die jammer genoeg dag op dag 40 jaar geleden het leven liet op circuit Zolder Terlaemen.

Wij, het bestuur van SFC Genk Belgium, maakten dit reeds enkele weken geleden bekend aan onze leden via onze nieuwsbrief, sociale media, krant en tv. Op deze wijze trachten we om zoveel als mogelijk onze leden bij de herdenking te betrekken. Een 50-tal leden melden zich aan en er werd afgesproken dat we samen kwamen aan toegangspoort 4 van het circuit tussen 11.00 en 12 uur. Er waren ook nog enkele personen bij die geen relatie hadden tot onze club maar wel fan waren van Gilles Villeneuve destijds en nog altijd. Peter den Ouden, een Nederlands lid van ons, mocht hier ook niet ontbreken omdat hij ook een Gilles Villeneuve fan van de eerste dag was en nog steeds is. Voor de gelegenheid had hij een replica raceoverall van Gilles Villeneuve aangetrokken.  Groot was onze verwondering dat Giulio, onze voorzitter, het bericht kreeg dat er vanuit Italië en Zwitserland ook een delegatie ging komen. Ook deze mensen waren tijdig aanwezig aan poort 4 zodat we allen samen naar de Gilles Villeneuvebocht wandelden. We liepen tussen boomcars en getunde wagens door want er vond een evenement van die wagens plaats georganiseerd door Racewars. We kregen trouwens hun toestemming om ons herdenkingsmoment te mogen houden. Dank hiervoor. Eenmaal aangekomen aan de gedenksteen legde onze voorzitter een bloemenkrans neer en werd er een moment van stilte gehouden. De Italiaanse delegatie nam natuurlijk ook deel aan dit ingetogen moment en legde een mooi spandoek neer naast ons clubspandoek. Nadien werd er nog een speech gehouden door onze voorzitter en iemand van de Italiaanse delegatie. Verder werden er ook nog enkele geschenken over en weer overhandigd. Van circuit Zolder was er ook een vertegenwoordiging, met name Lucia Gallucci. Deze dame is race organisation manager van het circuit. Ook zij kreeg in naam van de Italiaanse mensen en van ons nog een aandenken. Nadien werd er nog wat nagekaard over van alles en nog wat. We wandelden terug naar onze auto’s om huiswaarts te keren naar moeder de vrouw. We mochten de moeders toch niet vergeten want het was ten slotte ook nog Moederdag.

Artikel geschreven door Dexters Guy.

8 mei 1982 – 8 mei 2022: Gilles, 40 jaar later….

Gilles was onbeschaamdheid.

Gilles was handen wrijven in zijn haar.

Gilles was armen en vuisten die naar de hemel reikten.

Gilles was een van ons.

Gilles was eenvloek en een strijdkreet.

Gilles was blij.

Gilles was trost.

Gilles was waanzin.

Gilles was vasthoudend.

Gilles daagde de vliegtuigen uit.

Gilles werd met een rode pijl naar de hemel geschoten.

Gilles was een kras op de algemene aanvaarde normen.

Gilles was degene die de oude man, Enzo Ferrari, blijdschap gegeven had om zijn hand door het haar van een piloot te halen.

Gilles was het lot.

Gilles was Gilles. Punt.

Gilles herinneren is gemakkelijk, er zijn eigenlijk ontelbare herinneringen. Hij is echter een man die, voordat hij als piloot geliefd werd, wist om als een van ons genoemd te worden.

Hij wist als geen ander de liefde van alle mensen naar zich toe te trekken.

Misschien is dit omdat hij eenvoudig was, hij was iemand die wist hoe hij mensen van auto’s kon laten houden zoals ik van ze hou, zoals jij van ze houdt. Hoj maakte deel uit van de grote Ferrarifamilie. Het is jammer dat hij er niet meer is…

Zijn F1-carriere heeft nog geen 6 jaar geduurd, van 1977 tot die vervloekte 8ste mei van 1982.

Maar Gilles heeft ervoor gezorgd om in die korte periode enkele memorabele prestaties te verwezenlijken. Zodanig dat wij 40 jaar later nog steeds stilstaan bij zijn laaste vlucht. Denk eraan, Gilles waar je nu ook bent, de Villeneuve koorst is nog altijd even brandend.

Wij danken de organisatoren van Race Wars, in het bijzonder Nic Keirsmaekers, het circuit Zolder, met name Lucia Gallucci en Peter Beliën, Ronald Bruynseraede, voormalig koersdirecteur en lid van de FIA (Internationale Automobielfederatie), de Italiaanse delegatie onder leiding van Alessandro Troiani, en uiteraard jullie allen hier aanwezig om dit allemaal mogelijk te maken.

GILLES PER SEMPRE

FORZA FERRARI

Geschreven door:

Voorzitter Giulio Giulietti

 

Wordt lid van Scuderia Ferrari Club Genk

Wil je lid worden van de Scuderia Ferrari Club Genk en mee genieten van de sfeer, de evenementen en de voordelen?
Vul dan even uw gegevens in op de pagina "lid worden" en wij contacteren u zo snel mogelijk!

Lid worden →

Wordt lid van onze community