Tribute to Niki Lauda - Circuit Zolder - 26 Mei 2019

Het kwam als een slag bij heldere hemel: de voormalige F1 piloot Niki Lauda is overleden aan nierfalen,. BAM, zo kwam het binnen via de radio op 20 mei. Ongewild stond je er even van stil en onmiddellijk kwam zijn gezicht in je gedachten naar voren. Hij is niet zomaar een F1 racepiloot geweest. Hij is  één van de grote F1 legendes geworden. Het was een halsstarrig persoon met een rechttoe rechtaan karakter en wist steeds alles to the point te verwoorden en dat in mensentaal. Het was zo’n persoon waarvan men zegt: you love him or you hate him. Was het tweede het geval, so what, its your problem and not mine zei hij dan en draaide zich om en ging. Was het eerste het geval dan kon je uren met hem praatjes slaan. Dit gedeelte tekst komt van een reporter van de Duitse RTL tv. Deze mannen trokken jaren met hem op en kenden hem dus een beetje. Zijn leven was niet altijd rozengeur en maneschijn. Meerdere tegenslagen heeft hij moeten verwerken gedurende zijn leven.

Zijn halstarrige vader die hem liever in zijn fabriek zag dan op het circuit en geen cent wou investeren in zijn roeping. Het gevolg was dat hij zware leningen moest aangaan om te kunnen rijden. Zijn horrorcrash, de 2 falingen van zijn luchtvaartmaatschappijen, zijn scheiding van Marlene enz.. Natuurlijk had hij ook prachtige momenten: zijn doorbraak in de F1, Enzo Ferrari die hem opbelde met de vraag als hij in zijn team wilde rijden. Nadien Ron Dennis die hem terug de F1 haalde bij Mc Laren, de geboorte van zijn kinderen enz.. Wij herinneren ons hem ook, ten minste de mensen die naar de F1 in Zolder Terlaemen kwamen, toen hij daar in 1975 en 76 de race won met Ferrari. Drie keer won hij het WK F1. Hij werd nadien adviseur bij verschillende F1 teams waaronder ook bij Ferrari en ging nadien in zee het Mercedes F1 team. Het was hij die Hamilton naar Mercedes haalde en het resultaat hiervan kennen wij als Ferrari F1 fans maar al te goed.

De organisator van het Petrol Head days event, dat doorging in het weekend van 25 -26 mei op Terlaemen, nam contact op met onze voorzitter en stelde hem voor om tijdens het event een aantal Ferrari’s over het circuit te laten rijden met als bedoeling een tribute te houden voor het overlijden van Niki Lauda.  Onze voorzitter aarzelde niet en nam onmiddellijk contact op met zijn bestuursmensen. Alles verliep in sneltreinvaart en op zondag 26/05 waren we dan ook present op het circuit. De organisatie en wij hadden mails rondgestuurd naar Ferrari fans en onze leden om deel te nemen. De opkomst was enorm en de organisator wist ons te zeggen dat er zo’n 55 Steigerende Paarden aanwezig waren. Het was één langgerekte stoet over het circuit. Als je weet dat de stoet een lengte had van iets meer dan 2 km. en het circuit een lengte heeft van 4.011 km.  dan weet je genoeg. De mensen die langs de baan stonden kwamen letterlijk ogen te kort om die karavaan in ogenschouw te nemen. Ik vermoed, maar wie ben ik, dat dit de langste stoet op Circuit Zolder - Terlaemen ooit geweest is met uitsluitend Ferrari’s. Het was een passend afscheid van alle Ferrarristi aan het monument wat ons plotseling verlaten heeft.
Het ga je goed, je blijft voor immer in ons hoofd en hart.  Auf wiedersehen Niki.

Wordt lid van Scuderia Ferrari Club Genk

Wil je lid worden van de Scuderia Ferrari Club Genk en mee genieten van de sfeer, de evenementen en de voordelen?
Vul dan even uw gegevens in op de pagina "lid worden" en wij contacteren u zo snel mogelijk!

Lid worden →

Wordt lid van onze community